Bakalie rodzaje i właściwości - Zdrowe Bakalie

Rodzaje bakalii

BakalieRóżnorodność bakalii pozwala na wybranie najbardziej pasujących nam smakowo owoców czy orzechów. Do bakalii zaliczamy:

  • suszone owoce,
  • kandyzowane owoce,
  • orzechy,
  • nasiona,
  • ziarna.

Suszone owoce

Jest to jeden z najczęściej używanych rodzajów bakalii. Suszone i kandyzowane owoce to częsty dodatek do wszelkiego rodzaju wypieków, ciast, ciasteczek, bułeczek czy drożdżówek. Ponadto, tak zwany owocowy susz to podstawa wigilijnego kompotu z suszonych owoców.

Orzechy – bakalie na zdrowie

Mimo iż kaloryczne, orzechy to nieocenione źródło składników odżywczych, w tym niesamowicie zdrowych tłuszczy, minerałów i witamin. Nie warto więc bać się ich spożywania. Warto natomiast przyjmować kilka sztuk bakalii w postaci orzechów każdego dnia. Najpopularniejsze w Polsce często spożywane orzechy to ziemne, tak zwane fistaszki, pistacje, włoskie, laskowe oraz nieco bardziej egzotyczne brazylijskie, pekan i orzechy nerkowca.

Nasiona i ziarna

Do bakalii możemy zaliczyć również ziarna i nasiona wykorzystywane najczęściej w kuchni arabskiej, azjatyckiej i syryjskiej, ale także europejskiej, w tym i naszej polskiej. Słonecznik, mak, pestki dyni i słonecznika oraz sezam to bakalie nieodłączne podczas gotowania, jak i pieczenia.

Trudno jest wyobrazić sobie świeżo upieczony chleb posypany, słonecznikiem, dynią lub sezamem. Co więcej, czym byłby mazurek bez maku? Bakalie w postaci maku to także obowiązkowy dodatek do masy makowej, którą dodaje się do popularnego w całej Polsce ciasta, jak jest makowiec. To nie tylko zwykły dodatek do dekoracji dania, ale także i jego główny składnik!

© 2013-2019 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl