Bakalie rodzaje i właściwości - Zdrowe Bakalie

Zbawienne właściwości bakalii

Oprócz wyśmienitego smaku bakalie posiadają także wiele dobroczynnych właściwości prozdrowotnych. Od działania antynowotworowo, przez regulowanie poziomu żelaza we krwi, po wspomaganie perystaltyki jelit.

Uzdrawiające bakalie – owoce

Bakalie i owoceW zależności od rodzaju spożywanych owoców w postaci bakalii możemy działać na organizm na różne sposoby. Daktyle to rarytas polecany dla złagodzenia objawów menopauzy, ponieważ zawiera pierwiastki takie jak bor czy miedź. Suszone morele pomagają osobom, które cierpią na niedobór żelaza we krwi. Rodzynki są bogate w witaminy z grupy B, a także zawierają pokaźną ilość błonnika.

Cenne właściwości antybakteryjne posiadają figi suszone, toteż poleca się je dla osób zagrożonych chorobą wrzodową. Ponadto, doskonale radzą sobie z odtruwaniem i odkwaszaniem organizmu. Śliwki w postaci suszonej to swego rodzaju miotełka, która błyskawicznie pomaga w zaparciach.

Naturalny antybiotyk – orzechy

Wszystkie orzechy to najbogatsze we wszelkiego rodzaju witaminy i minerały bakalie. Lista ich właściwości zdrowotnych ciągnie się w nieskończoność. Orzechy posiadają sporą dawkę witaminy E, czyli antyoksydantu, który obniża poziom cholesterolu. Bakalie w postaci orzechów to skarbnica witamin z grupy B, które odpowiadają za funkcjonowanie całego organizmu, szczególnie układu nerwowego.

Kobiety w ciąży mogą śmiało zajadać się orzechami, ponieważ zawierają one niezbędny dla nich kwas foliowy. Zawarty w orzechach tłuszcz jest naturalnym zdrowym tłuszczem, który wspiera poprawne działanie organizmu. Co ciekawe, garść nerkowców czy fistaszków to duża dawka białka polecana dla osób, które nie jadają mięsa.

© 2013-2019 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl